Takip Et

8/recent/ticker-posts

Bodrum Gün 1 - Gümbet çevresi

Bodrum 'a gidişiniz trafiğe ve feribotu yakalamanızdaki şansınıza bağlı olarak 11 ila 14 saat arasında bir süreyi kapsamakta.

 

Cuma gecesi saat 22 sularında başlayan otobüs yolculuğum ertesi gün 9 gibi nihayete erdi.

 

Yol üzerindeki gözlemlerim, Milas ve yöresinin tarihi açıdan çok sayıda kalıntıya sahip olduğuna dair. Haritadan da kontrol ettiğim zaman bunun teyit edildiğini de gördüm.

 

Bodrum oldukça büyümüş. Zincir marketlerin hepsinin çok sayıda, çeşitli büyüklükte şubeleri mevcut. Dolayısıyla yiyecek-içecek marketlerden alınarak masraflar asgariye indirilebilmekte.

 

Pazar günü ilk iş olarak Myndos Kapısı 'na gittik. Kapı aslında 7 km. lik Bodrum surlarının ana giriş kapısı. Kapının önünde 5 m. eninde, yaklaşık 1-1,5 m derinliğinde bir hendek bulunmakta. Yüksek burçlar, düzgün, kesme taşlarla inşa edilmiş. Kapı o denli meşhur ki Büyük İskender bile bu kapıyı görmek için yolunu değiştirip Bodrum ‘a gelmiş.

Kapının yakınlarında şehrin necropolisi yani mezarlığı yer almakta. Roma geleneklerine göre özellikle asillerin mezarları şehrin dışında ama surların hemen dibinde yerleştirilmekte. Burada da yaklaşık on yedi mezar yer almakta. Mezarlar nişli odacıkların altındaki iki, üç küçük odacıktan ibaret. Mezarlardan birinin önünde bir aslan ve birde geyik motifinden müteşekkil bir mozaik bulunmakta. Buna benzer başka bir mozaikli alan ise otelin havuzuna göre saat dört yönünde.

  

Myndos Kapısı ve necropolis, Bodrum-Gümbet yolu üzerinde Carrefour Ekspresin hizasında, yolun solunda, asri mezarlığın hemen arkasında kalmakta.

Burada iki ilginç noktaya değinmeden geçemeyeceğim. İlki, söz konusu Carrefour 'un içerisinde de, fırın kısmında bir mezar odası bulunmakta. İnşaat esnasında bulunan odacık market gezisi esnasında ziyaret edilebilme imkanına sahip. Diğeri ise tarihi kapının bir yanında asri, diğer yanında ise tarihi mezarlığın yer almış olması. Bodrumluların mezarlarında testiler yer almakta . Anlamını öğrenemedim ama oldukça sık karşılaşılan bir görüntü.

Yorum Gönder

0 Yorumlar