Takip Et

8/recent/ticker-posts

Tom Holland : Çölde Uyuyan Sır



Tom Holland'ın Çölde Uyuyan Sır isimli kitabı tarih, din, komplo teorileri, felsefe vb konularından en az biriyle biri ilgilenen herkes için kaçırılmaması gereken bir kitap.

Öncelikle Tom Holland'dan bahsedeyim. Mısır ve İslam tarihi üzerine araştırmalar yapan bir İngiliz. Dolayısıyla İslam'a karşı bir noktadan bakabiliyor, Mısır'da uzun süre yaşadığı için halkı ve kültürünü de tanıyan, literatüre hakim bir akademisyen.

Mısır efsaneleri ve İslam tarihi üzerinde önce bir ilişkilendirme yapılmış. Bahsedilen konuların bazıları

1 - Düşmüş melekler kavramı mevcut.
2 - Düşmüş meleklerin dünyadaki algılanışı ve Mısır Tanrılarının oluşumu
3 - Yusuf Peygamber ve Mısır tarihindeki karşılığı. Özellikle yedi sene bolluk, yedi sene kıtlık kavramı.
4 - Elbette ki derinlemesine bir Lilit kavramı
5 - İlk firavunların uzun süren hayat hikayelerinin sırları
6 - Elbette ki Akenheton.
7- Manyak halife Hakim. 

Tüm bu konular Tutan Kamon'un mezarını arayan ve bulan Carter 'ın ağzından, rastlantı eseri bulunan el yazmalarının içerisindeki hikayelerden ortaya çıkıyor. Yani bir bakıma hikaye, hikayelerin içindeki hikayeden türemiş de denilebilir.

Akenheton ve Teb şehrinin kuruluşunu bilirdim de Tutan Kamon'un onun oğlu olduğunu bilmezdim. Nefertiti'nin de onun karısı olduğunu... Ve hatta halen mezarının bulunamadığını da...

Hakim denilen adamı ve estirdiği terörü işitmiştim ama bu adamın kendini Allah ilan ettirdiğini, günümüzde Dürzilerin hala ona inandığını ve bu delinin bir gece çıktığı dağda kaybolduğunu hiç duymamıştım.

Özetle, etkileyici bir kitap.







Yorum Gönder

0 Yorumlar