Takip Et

8/recent/ticker-posts

Romanya - Aftermath

Romanya benim listemde gezilecek ülkelerin başında gelmekte. Turun zayıf halkası Köstence idi. Öte yandan pek bir numarası yok denilen Bükreş gezdiğim pek çok Avrupa kentine kıyasla hakkıyla minimum iki gününüzü alabilecek kapasitede. Ayrıca Snagov ve Köstence gibi noktalara ulaşmak için de bir üs olarak kullanılabilir. Zamanınız kısıtlı ise Braşov içinde gidip gelebileceğiniz bir yer olma ihtimali de göz ardı edilmemeli. Güvenlik sorunları ve sokak köpeklerinin yarattığı dehşet ortadan kaldırılmış. Biz gitmeden bir hafta önce büyük parklardan birisinde küçük bir çocuk köpeklerce parçalanmıştı. Bu olaydan sonra üç gün içinde şehirdeki tüm köpekler bir şekilde ortadan kaldırılmış. Biz gezerken tek bir köpek dahi görememiştik. Gerçi Çavuşesku zamanında da iki kez köpek sorunu benzeri şekillerde çözülmüş ama günümüzde üçüncü kez çözülmek zorunda kalmış.

Transilvanya şehirleri de mutlaka gezilmesi gereken yerler. Ülkede gerek yemek gerekse gezilecek yerlerin fiyatlarının hesaplı olması nedeniyle istediğiniz gibi turlayabilirsiniz.

Tur listemde olmasına rağmen uğrayamadığım iki yer için halen hayıflanmaktayım. Biri, bir dönem Vlad ‘ın da zorunlu misafirlik yaptığı Hunedeora Kalesi; bir diğeri de Hünyadi Yanoş ‘un mezarının olduğu Alba Lulia. Buralarda başka bir gezinin “mutlaka” gidilecek yerleri arasında.

Ve son söz Vlad ‘a. Sizi satılmaya çalışılan Drakula turlarını – eğer zaman sorununuz yoksa – kaale almaksızın kendi turunuzu yapın. Poiana'daki gerçek kaleye gidin. Bükreş'teki kalıntılara bakın. Sikişvar'da bizim gibi konaklamayın Hunedeora'ya uğrayın. Her şeyin bittiği yere yani Snagov ‘a da dönüş yolunuzda uğrarsınız.

100,000 ‘den fazla insanın katili Vlad zaten kalıtsal olarak mı manyaktı yoksa dönemin şartları mı onu bu duruma soktu, bilinmez. Ama katledilen on binlerce insanın içinden yüz kişinin adı günümüze gelmemişken milyonlarca insan Vlad ‘ı aradan geçen yüzyıllara rağmen tanıyor. Bu bizim genlerimize işlemiş vahşetin bir tezahürü mü? Bunları bilemeyiz ama bildiğim Romanya'ya bu delinin izlerini sürmek için bile gelinir ki geliniyor da…

Son olarak Romen mutfağı bize uzak değil. Romen mutfağının en ünlü lezzetlerinden birisi “sarma” imiş. Bu bizim yemeğimiz dediğimde “yok” dediler. “Siz sığır eti koyuyorsunuz yaprağın içine”

Domuz eti büyük sorun ama sığır eti fiyatları da makul neyse ki.

Dediğim gibi Romanya bir haftalık bir gezi için zaman ayrılmasını hak eden bir ülke.

Yorum Gönder

0 Yorumlar