Takip Et

8/recent/ticker-posts

Benelüx Turu : Gün 7 - Amsterdam ve Hollanda 'nın geri kalanı

Kendi başımıza yola düşelim dedik. Tur Büyük Hollanda Turu adında bir şeyler satmakta. Bize uymaz bunlar diyerek kendi göbeğimizi kesmeye koyulduk.

Otelden havalimanı Schippol ‘e servis var. Burada da hem bir metro hem de tren istasyonu bulunuyor. Hemen trenlerin arasına gidip bizi La Hey ‘e götürecek trene atlıyoruz.

Kısa sürede La Hey tren istasyonundayız. Şehir merkezine doğru yöneliyoruz. Hedefimiz öncelikli olarak Grote Kerk denilen katedral. Yaklaşık kırk dakikada sallana sallana buraya ulaşıyoruz. Pek bir şey bulabilmiş değilim.

Burada yanında içinde bir iki tane de ada bulunan göletiyle Binnenhof denilen bir yapı var. İçinde, avlusunda gezmek eğlenceliydi.

Bir sonraki durak ise okyanus kıyısındaki Scheveningen. Burası La Hey'den buraya dek uzanan kumsalların en derli toplu olduğu yer. İncecik kum, rengarenk hatunlar –genelde de yanlarında şekilsiz herifler – ve okyanus. Okyanusa Fas'ta girememiştim. Şans burayaymış dedim ilerledim.


Yıldız üşendi. Oğlan atladı suya. Ben de denedim ama su o kadar soğuktu ki su baldırlarıma değer değmez kıyıya çıkıverdim.


Sahilin arkasındaki caddede Topkapı diye bir Türk restoranı var. Elemanlar yardımsever, tavsiye ederim.

Şimdiki hedefimiz kraliyetin yazlık başkenti Delft. Ya da mavi porselenlerin vatanı da diyebiliriz burası için. Delft Brugge ’nin küçük bir versiyonu olarak kabul edilebilir. Scheveningen ’den bindiğimiz tramvay bizi La Hey üzerinden buraya getirdi.

Burada da büyükçe merkezi bir market, onun kenarında büyükçe bir katedral var. Ama Yeni Kilise adındaki  bu yapı yerleşime göre epey bir battal boy kalmakta. Meydanın ucunda ise belediye binası yer almakta. 

Delft içerisinde de yarım saat süren tekne turlarına katılma imkanınız var.


Biz trenle Amsterdam ‘a dönünce kuzeyde kalan kısımlara yönelmek için tren istasyonunun arkasındaki otobüs duraklarından bilet aldık. Bu biletler ile gün boyu Marken, Volendam ve Edam gibi küçük yerleşimlerde sınırsız gezebiliyorsunuz. Otobüsler de internet bile var.

Edam peynirci. Marken ve Volendam ise bir zamanlar balıkçı kasabasıyken günümüzde gelirlerini turizmden kazanıyor görünüyorlar. Hollanda'daki en uygun fiyatlı hediyelikler burada. Ayrıca deniz ürünleri de burada makul fiyatlarla.

Deniz kıyısında gezmek için güzel yerler buralar. Sahil boyunda güzel binalarda yok değil. Ama o kadar çok sivrisinek vb var ki…

Yorum Gönder

0 Yorumlar